De mens heeft altijd geprobeerd de kunst van het vuur maken onder de knie te krijgen. Maar hoe zijn we ertoe gekomen om zo’n geoptimaliseerd aanmaakmiddel op zak te hebben, in tegenstelling tot onze voorouders die alleen een fakkel hadden? Zoals alles is er een begin. Daarom gaan we het epos van de aansteker vanaf de uitvinding tot nu in detail beschrijven.
1) Geboorte van de geschiedenis van de aansteker
Iedereen kent het verhaal van de eerste mensen die vuur maakten met vuurstenen? Het concept van de geboorte van aanstekers begon niet ver van dat idee. Een eenvoudige metalen aansteker die op een vuursteen slaat, kan vonken maken en een ontsteker omarmen. Deze aanstekers werden gesmeed van staal met een hoog koolstofgehalte. Gebruikelijke aanstekers in die tijd waren tondel, een katoenen lont gedrenkt in een oplossing van loodchromaat of salpeter, of een verkoolde
katoenen lont.
Voorbeeld van een vuursteenaansteker:
2) Uitvinding van de Döbereiner Aansteker
Laten we beginnen bij het begin van de 19e eeuw, in 1823 om precies te zijn, waar de eerste aansteker werd uitgevonden, ver voor de uitvinding van de lucifer! Het was
de Duitse scheikundige Johann Wolfgang Döbereiner die de kans kreeg om de geschiedenis van de aansteker te beginnen. Het systeem bestond uit een patroon gevuld met waterstof met een platina katalysator als trekker. Dit is heel wat anders dan onze huidige aanstekers, die zelfs elektrische bogen maken om verbranding te creëren aan het uiteinde van onze sigaretten. Een beetje archaïsch, maar het is nog steeds de eerste manier om vlammen te krijgen!
3) De Amadou-aansteker: een voorouder van kwaliteit
De Amadou-aansteker is een van de meest praktische gereedschappen uit die tijd. Historisch gezien is deze aansteker een stuk metaal met een vuursteen dat wordt aangeslagen om vonken te produceren. Deze vonken werden vervolgens gloeiend gemaakt door een gedroogd stukje Amadou, afgeleid van Amadouvier, het sponsachtige materiaal van een paddenstoel.
Dat gezegd hebbende, laten we even vooruitspoelen naar de jaren 1840, toen dit stukje Amadou werd vervangen door een katoenen lont verzadigd met loodchromaat. Desondanks noemen we deze aansteker vandaag de dag nog steeds de “Amadou aansteker”.
Rond 1900 werd ferrocerium uitgevonden door de scheikundige Carl Auer von Welsbach, waardoor het gemakkelijker werd om deze lont aan te steken. Een stalen wiel dat in contact komt met deze steen produceert direct een vonk, vandaar de naam “aanmaaksteen”. Maar als de lont eenmaal gloeit, moet je erop blazen om hem te laten ontbranden. Op Briquet Factory bieden we een assortiment antieke aanstekers die de amadou-aansteker opvolgen, zowel qua ontwerp als qua werking.
De vlam dooft daarna heel eenvoudig dankzij het systeem van een stalen kraal die aan de lont trekt. Met dit apparaat kan het vuur op verzoek snel worden gedoofd.
4) De petroleumaansteker: 1e Wereldoorlog
De democratisering van petroleumaanstekers ontstond tijdens de geschiedenis van de soldaten van de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de standenoorlog waren wrijvingslucifers (uitgevonden in 1827) niet erg gemakkelijk te houden vanwege de vochtigheid die in de loopgraven heerste en bovendien de aanwezigheid van soldaten verraadde. Een product van loopgravenvakmanschap, de petroleumaansteker, ook bekend als de “Briquet des Tranchées” of “Briquet des Poilus“, werd ontworpen op basis van de Amadou-aansteker, gecombineerd met een kleine metalen tank. Gemakkelijk te maken, het bewaarde een licht destillaat van petroleum, waar de katoenen lont dan in gedrenkt werd.
Omdat ze hervulbaar waren, waren ze een onmisbaar gebruiksvoorwerp voor rokers, waarvan er in die tijd veel waren!
Dankzij hun lange autonomie en hervulbaarheid waren deze aanstekers van groot nut voor soldaten, en dat is vandaag de dag nog steeds het geval. Zo werkt het:
In een koker wordt een lont door capillaire werking in een brandstof gedrenkt. Een aanmaakblokje wordt door middel van een veer tegen een duimknop gedrukt. Wanneer de knop met de duim wordt geactiveerd, ontstaat er een vonkenregen die de brandstofdampen doet ontbranden.
Wij hebben toevallig een heel assortiment benzineaanstekers van hoge kwaliteit als je wilt kijken, dus aarzel niet! Vind je een “briquet dat bij je look past”? (We hebben ook een tutorial: Leer hoe je je Essence-aansteker bijvult, die kan altijd van pas komen!)
5) De gasaansteker: industriële productie
We zijn terug in Frankrijk met de uitvinding van Henry Pingeot: de gasaansteker (later Briquet Bic). Hij was de directeur van de firma Bic en Flamagas, Marc Quercia, bekend om zijn kantoorartikelen (vooral zijn pennen), die de eerste modellen op de markt bracht in 1948, met de Gentry (zakaansteker) en de Crillon (tafelaansteker).
Sinds de jaren 1960 wordt dit type wegwerpaansteker geproduceerd in industriële hoeveelheden en geëxporteerd over de hele wereld zoals we hem nu kennen. De aansteker concurreert op grond van goedkoopheid (bijvoorbeeld met de Clipper-aansteker) en bestaat voornamelijk uit het veroorzaken van ontsteking van een brandbaar gas, op dezelfde manier als benzineaanstekers.
6) De aansteker op zonne-energie: het overlevingsgereedschap
Het patent voor deze uitvinding werd in de jaren 1870 aangevraagd, maar werd pas in de jaren 1970 ontwikkeld. Deze aansteker bestaat uit een holle spiegel of lens, die het licht op een precies punt concentreert om het voorwerp te ontsteken. Er zijn nu verschillende modellen verkrijgbaar met voornamelijk een aluminium lens. Geen brandbare stoffen, mechanisme, lont of steen. De enige voorwaarde: dat er zon is natuurlijk, blijft erg praktisch tijdens meerdaagse excursies in bijvoorbeeld een woestijn. ☀
7) De stormaansteker: winderig? Maakt niet uit
In de jaren die volgden, verschenen er
verschillende andere soorten aanstekers. Helaas geen exacte datum, maar in de jaren 2000 was de beroemde stormaansteker of butaangasaansteker een veel geziene verschijning, de perfecte sidekick voor sigarenrokers. Het bijzondere aan deze aansteker is dat de vlam weerstaat! Dit is te danken aan een gloeidraad waardoor de vlam in stand wordt gehouden. Deze aansteker is de ideale metgezel voor degenen die de elementen willen trotseren zonder een hoekje te hoeven zoeken om hun sigaret tegen een muur aan te steken.
Er moet worden opgemerkt dat deze aansteker een verstelbare vlam heeft dankzij een messing schroef aan de onderkant waarmee je de hoogte kunt veranderen door eraan te draaien. Het is ook een soort navulbare aansteker!
Niets is praktischer dan dit type aansteker. Een combinatie van stijl en nut. Wacht niet langer en koop er een uit onze unieke Storm Aansteker collectie! Doe ook mee aan de Geschiedenis van de Aansteker!
Er is ook een tutorial beschikbaar voor Leer hoe je je Stormaansteker oplaadt, met een flesje gas, dus maak er goed gebruik van!
8) De Chalumeau Aansteker: De draagbare vlammenwerper
Eén van de nieuwste aanstekers op de markt, we hebben het hier over de Jet Flame Aansteker, of beter bekend als de Chalumeau Aansteker, een echte windjack en aanmaakblokje! Natuurlijk komt deze naam van de gelijkenissen van de vlam met een lastoorts. In de houder zit een mengsel van gas en zuurstof. Dit mengsel maakt het mogelijk om een veel hogere hitte tegen te gaan dan een conventionele aansteker, tot wel 1300°C!
Aan de andere kant heeft dit type aansteker geen gloeidraad om de vlam brandend te houden in winderige omstandigheden.
Ideaal voor het aansteken van barbecues, chicha houtskool of zelfs sigaren, een echte warme metgezel.
9) De inductieaansteker: Moderniteit…
Nu we de mogelijkheid hebben om elektrische aanstekers op zak te hebben, is het nog steeds een stap voorwaarts vergeleken met het begin dat hierboven is vermeld! In feite is de inductieaansteker een elektrisch piëzosysteem van warmteweerstand op elektrisch contact, net als een elektrische inductiekookplaat om op te koken. Een eenvoudige aanraking op een tastbare zone is alles wat nodig is om het systeem van deze elektronische aansteker te activeren, waarmee je je sigaretten in alle weersomstandigheden kunt aansteken, maar ook opladen via USB, met een oplader die helemaal klassiek is.
Honger gekregen naar moderniteit met stijl? Ga dan snel naar onze Induction Lighters-collectie en vind wat je al die tijd hebt gemist om je collectie compleet te maken.
10) De elektrische boogaansteker: Simply Electric
Eén van de laatste innovaties van het afgelopen jaar is inderdaad de elektrische boogaansteker! Dit is een USB-aansteker met een systeem dat een elektrische boog creëert via elektroden door een simpele aanraking van je vinger op een voelbare knop. Oplaadbaar via USB net als de inductie aansteker, is er geen vlam meer nodig voor deze moderne aanstekers. Dit betekent natuurlijk ook dat je hem kunt gebruiken ongeacht het weer. Geen wegwerpaanstekers meer nodig of een navulling bij je dragen. Zeker een van de meest stijlvolle innovaties van deze tijd!
Ook voor dit type aansteker hebben we verschillende zeer interessante modellen, speciaal voor jou. Als je een aansteker wilt die zowel modern
is, maar ookgeen navullingen mee hoeft te nemen, en dat alles met een atypische stijl, kies er dan een! ⚡
Als jij ook je stempel wilt drukken op Historie, stook